Mixed Cricket Club „HENGELO”

Algemene informatie


Historie HENGELO - SGS CC:

 

Traditioneel spelen wij de laatste Zaterdag van augustus mede als afsluiting van het cricketseizoen tegen Still Going Strong C.C. om de "Puttkammer-van Lennep Memorial" en de "Gouden Kruik". Still Going Strong is een zogenaamde "over 40 club" en dus bestaat hun elftal uit spelers, die allemaal ouder dan 40 jaar zijn. De Hengelo-opstelling wordt verzorgd door de voorzitter, vandaar dat dit elftal de"President XI" wordt genoemd. Er wordt gelet op inzet voor de club, gevoel voor traditie en natuurlijk wordt niet vergeten dat HENGELO geacht wordt een sterk elftal op te stellen.
De "Puttkammer-van Lennep Memorial" is aan onze club geschonken door SGS-lid Pieter van Vliet op 26-8-1995 bij het 35-jarig bestaan van onze club ter nagedachtenis aan twee belangrijke leden, die tijdens hun leven erg veel betekend hebben voor onze club en voor SGS. Deze leden zijn ons erelid en oud voorzitter Hans Puttkammer en Jaap van Lennep.
De traditie van de "Gouden Kruik" gaat terug tot 28 augustus 1965. Deze kruik wordt uitgereikt door de captain van het verliezende elftal aan de captain van het elftal dat heeft gewonnen. Vervolgens wordt de inhoud broederlijk gedeeld door alle spelers.
In 2004 is toegevoegd de uitreiking van het "Ben Walhof Bat" als Man of the Match Award. Dit ter nagedachtenis aan ons in 1999 overleden Lid van Verdienste Ben Walhof.
De wedstrijd tegen Still Going Strong is erg belangrijk voor onze vereniging. Het gaat om meer dan een traditie; ook wordt uitgedragen hoe het gaat met onze vereniging. Dit zowel op het gebied van de kwaliteit van het cricketspel, het spelen van cricket naar de geest van deze "King of Sports", en om de kwaliteit van de organisatie in onze club.


HENGELO Presidents XI - SGS CC: 140 v.3 (35 overs)– 137 (40 overs)   31 augustus 2013

Het was de bekende voorbereiding voor deze jaarlijkse wedstrijd om de Puttkammer - Van Lennep Memorial die traditioneel op de laatste zaterdag van augustus word gespeeld. De Presidents Eleven die voor de wedstrijd geselecteerd waren stonden op tijd op het veld te trappelen om het team van SGS te ontvangen. Behalve de bekende spelers die er vrijwel elk jaar bij zijn zoals onder andere Roeland van Tijn, Jan Willem Heshusius, Dirk Coster, Amin Kasam, Mans de Rooij, Tjebbe Westendorp en Aad de Neef werden we dit jaar verrast met de komst van Berend van Weel die toch alweer 25 jaar weg is bij HENGELO alsmede ook Duco en Lideke Ohm die de spelers mentaal kwamen versterken. Na de gebruikelijke koffie en thee met Twentsche krentenwegge werd de munt op de pitch opgegooid en koos Jan-Willem voor de adelaar, die inderdaad naar boven prijkte toen de munt op het groen van de pitch was neergedaald. Met de koningin (of hebben we al een munt met onze koning) was het wellicht beter afgelopen voor ons, maar helaas.

De keus voor SGS was uiteraard snel gemaakt en HENGELO mocht (moest) eerst gaan fielden. De Presidents Eleven bestaat zoals gebruikelijk uit HENGELO spelers die zich in de afgelopen decennia verdienstelijk hebben gemaakt en nu mogen laten zien dat ze het cricketen ook nog steeds heel goed onder de knie hebben.
Als vanouds mag Rob Puttkammer de aanval openen maar geheel tegen de gewoonte in doet hij dit met Roelof Kruijshoop aan de andere kant. Deze onverwachte wending kunnen de batsman van SGS blijkbaar niet helemaal goed verwerken gezien de uitstekende resultaten van Roelof die maar liefst 3 scalps veroverde voor maar 28 runs in de volle 8 overs die maximaal gebowld mogen worden.  Rob doet het met 2 wickets voor 15 runs in zijn 6 overs ook utstekend en er vallen dan ook regelmatig wickets aan de zijde van SGS die dat niet helemaal zo hadden voorzien. John Kloppenburg neemt de andere 2 wickets voor 35 runs in zijn 8 overs en Erik de Jonge bowlt bijzonder zuinig met maar 15 runs tegen in de 8 maar neemt geen wickets. In totaal worden er 8 bowlers ingezet maar geen van de SGS batsman weten dit te waarderen gezien de lage score die word neergezet. Bryan Rayman (28) heeft de pech dat hij een snoeiharde bal langs ondergetekende wilde spelen die echter in de hand(en) bleef hangen met de nodige gevoelige vingers als gevolg. Jan Willem Heshusius scoort een nette 37 runs maar word uitgerund en alleen Dirk Coster maakt nog een goeie 17 runs en met 23 extra’s blijft het totaal van SGS op 137 steken.
Na een heerlijke lunch mochten wij gaan batten en de opening met Wouter Herklots (8) en Cees van Lennep (10) verliep prima totdat Wouter vanwege een rugblessure op moest geven. Ook Stuart Quickfall (24) en Johan Vriezen(35) namen het prima over en de score liep gestaag op. Nadat Johan en Stuart het opgegeven hadden mochten Henk Kloppenburg (17) en Erik de Jonge (27) het afmaken wat zij ook uitstekend deden. Met 19 extra’s mocht HENGELO zich na 35 overs winnaar noemen van deze mooie wedstrijd.

Behalve dat SGS met 13 spelers kwam opdagen, vandaar dat Wouter Herklots met ons mee mocht doen, werden we ook blij verrast met veel toeschouwers waaronder Pol en Nienke Wittich die gelukkig een behoorlijke tijd langs de lijn hebben gezeten om weer even bij te praten. Verder waren ook Raymond v.d. Berg van Saparoea en Judith van de partij en ook Michiel Kempers, die we dit jaar veel hebben mogen begroeten, en Antoinette Gilding waren aanwezig. Corry Laméris heeft ons dit jaar vele malen voorzien van de lunch en was ook nu weer van de partij, uiteraard met Harm die vandaag niet opgesteld stond maar wel kwam kijken hoe je het spel moet spelen als je boven de 35 bent. Ook Pamela de Jonge kwam met de kinderen langs om te zien hoe Erik het ervan af bracht waarna de jongelui meer oog hadden voor voetbal en zich met zijn allen prima vermaakte op het kunstgras.
Tijdens het speechen werd HENGELO gefeliciteerd door Jan Willem Heshusius met de overwinning en hierbij werd de drank uit de "Gouden Kruik" gebroederlijk gedeeld.

De afgelopen jaren heeft HENGELO 3 keer op rij gewonnen, hierna heeft SGS 3 keer gewonnen en nu hebben wij weer voor het eerst aan het langste eind getrokken. Als we de statistieken moeten geloven zou HENGELO de komende 2 jaar de Puttkammer-Van Lennep Memorial winnen. Behalve deze prijs wordt de laatste jaren ook het Ben Walhof bat uitgereikt aan de Man of the Match. De winnaar van deze prijs wordt bepaald door de winnaar van het afgelopen jaar, in dit geval Dirk Coster, en ging terecht naar Roelof Kruijshoop die met goed bowlen ervoor zorgde dat SGS geen groot totaal op het bord kon zetten.
De maaltijd van onze sponsor, Bombay Spice,  was weer bijzonder lekker en werd tot de laatste kruimel opgegeten. Het was een hele leuke gezellige dag die we hopelijk nog vele jaren als traditie in ere kunnen houden om het officiële cricket seizoen af t sluiten op de velden van HENGELO. Volgend seizoen hebben we weer een lustrum (60 jaar cricket in HENGELO) en wellicht kunnen we dan nog wat extra’s organiseren bij de afsluitingswedstrijd waardoor we nog meer mensen mogen verwelkomen.

Diederik Neeb

Fotopresentatie van deze dag


25 augustus 2012 Hengelo – SGS 67 – 176/6

SGS: 176/6 : R. van Tijn 10, D. Coster 45, J. Vriezen 50, A. Kasam 16 Extra’s 42.
Bowlen: R. Kruijshoop 3-42, R. Puttkammer, D. Neeb en J. Kloppenburg elk 1 wicket voor resp. 32, 32 en 35 ; D. Neeb en Roelof Kruijshoop 1 vang.

Hengelo 67: Niemand in de dubbele cijfers, wel 16 Extra’s.
Bowlen: R. Dhondai 4-9 (!), A. Kasam 2-4 (!), A. Cohen Tervaert 2-24, H. Lameris 1-12 en M. de Rooij 1-14. Vangen W. Herklots , J. Vriezen, H. v.d. Horst elk1 en D. Coster 1 stumping.

Lang geleden werd het einde van het seizoen op ACC gevierd. Hengelo nam daarna jarenlang die honneurs waar maar door de beschikbaarheid van velden in September is ook die traditie geschiedenis geworden en wordt er nu in en op Bloemendaal het seizoen afgesloten.

Als altijd kwam SGS graag naar Hengelo om bij aankomst van koffie met krentenwegge te genieten.
SGS mocht eerst batten en ‘misbruikte’ die gastvrijheid door met slechts enkele batsmen in rap tempo 176/6 op het bord te brengen waarvan het grote aantal extra’s (42) een belangrijk deel uitmaakten.

Dirk Coster (45 41x1 en 2x2) verrichtte veel loopwerk en ook Johan Vriezen wist ditmaal één keer de boundary te vinden en moest ook veel lopen (50 – 1x4 7x2 32x1). Onze eigen Roelof Krijshoop was de gevaarlijkste bowler met 3-42.

De Hengelo innings was er een van komen en gaan. Rob Dhondai was onbespeelbaar en verdiende terecht zijn 4-9 in 5.2 overs. Onze gast Aernout Cohen Tervaert had het openingspaar ‘opgeruimd’ (2-14 in 5) en ook Amin Kasam pakte weer zijn gebruikelijk wickets (2-4)

Na afloop ging de befaamde vergulde jeneverfles rond, werd er gezellig nagepraat, werd Dirk Coster tot man of the match benoemd en van een BBQ genoten.

Hengelo : bedankt voor de gastvrijheid en overwinter goed.
Wij komen in 2013 weer graag naar het Oosten!

Het verslag werd mij ingefluisterd door de scoorster.

De ditmaal afwezige toeschouwer - 26.8.2012


Hengelo – SGS, 27 augustus 2011 : SGS wint met 7 wickets in de 39e over.

Batten HENGELO 143 v.6 : Diederik Neeb 39, John Kloppenburg 34, David Payne 11, extra's 16
Fielden SGS : Amin Kasam 23 v.3 in 8, Rob Dhondai 2 v.26 in 8, Geert van Seventer 1 v.15 in 8
Batten SGS 144 v.3 : Geert van Seventer 73 not out, Amin Kasam 29, Wouter Herklots 12, Rob Dhondai 10, extra's 19
Fielden HENGELO : Johan Vriezen 1 v.21 in 10, M. Wijesekara 1 v.31 in 10

De traditionele sluitingswedstrijd van het cricketseizoen was dit altijd, totdat er besloten is om extra wedstrijden te gaan spelen in september en het seizoen dit jaar pas op 24 september wordt afgesloten bij Bloemendaal. Dit haalde enige glans weg bij de Hengelose wedstrijd en hetgeen resulteerde in een verlaagde interesse voor de wedstrijd in Hengelo. Geheel ten onrechte overigens, want bij HENGELO gaat het ergens om.

Er wordt gespeeld om de "Puttkammer-van Lennep Memorial" die aan HENGELO is geschonken door SGS-lid Pieter van Vliet op 26-8-1995 bij het 35-jarig bestaan van HENGELO ter nagedachtenis aan twee belangrijke leden, die tijdens hun leven erg veel betekend hebben voor deze club en ook voor SGS. Die leden waren erelid en oud voorzitter van HENGELO Hans Puttkammer en Jaap van Lennep. De traditie van de "Gouden Kruik" gaat terug tot 28 augustus 1965. Deze kruik wordt uitgereikt door de captain van het verliezende elftal aan de captain van het elftal dat heeft gewonnen. Vervolgens wordt de inhoud broederlijk gedeeld door alle spelers. In 2004 is ter nagedachtenis aan het in 1999 overleden Lid van Verdienste Ben Walhof toegevoegd de uitreiking van het "Ben Walhof Bat" als prijs voor "the man of the match".

SGS was bijna compleet en mocht Roelof Kruijshoop "lenen" van de Presidents XI van HENGELO. Het weer was onverwachts goed (er was maar een regenbuit) en veld en pitch lagen er goed bij. Traditioneel werden de SGS'ers ontvangen met een lekker plak "Twentse Krentenwegge" en een verse bak koffie of thee.

De toss werd gewonnen door HENGELO en opende met David Payne en Cees van Lennep. In de 10e over ging Cees van Lennep gevangen door gelegenheidscaptain Georg Rijken. De scoringrate bleef laag, want er stonden pas 20 runs op het bord. Johan Vriezen kwam, zag en ging vroeg bowled door Amin Kasam. Mahesh Wijesekara liet zien dat hij goed kan cricketen maar werd toch gebowld door Rob Dhondai. Het scoringstempo werd door goed bowlen van SGS laag gehouden. De meeste runs kwamen van de bats van Diederik Neeb en John Kloppenburg. HENGELO kwam dit keer niet verder dan 143 v.6. Er was kort voor de lunch nog een onderbreking door een fikse regenbui. HENGELO heeft een prachtig clubhuis maar vandalen hadden kort voor de wedstrijd alle daggoten en regenpijpen stuk geslagen. Tijdens de wedstrijd werd een noodreparatie uitgevoerd met duct-tape, waardoor iedereen een koude douche bespaard bleef als hij de kleedkamer in of uit ging.

Na de uitstekend verzorgde lunch (dat kan je aan HENGELO wel over laten) mochten Geert van Seventer en Rob Dhondai (moest vroeg weg) openen. Geert heeft werkelijk uitstekend en stijlvol gebat en gaf geen echte kansen weg. 73 not out is een uitstekende prestatie. Rob had te veel haast en werd op een stand van 18 runs totaal gevangen. Amin Kasam deed een stevige duit in het batting-zakje met 29 runs voordat hij de Mahesh Wijesekara werd gebowld. Toen had SGS 87 runs in 26 overs en nog 8 wickets in handen. Een winnende stand, echter HENGELO bleef goed spelen en het de winst werd pas binnengehaald in de 39e over! Het was een leuke wedstrijd op een fatsoenlijk niveau. Dus SGS'ers die dit keer niet hebben ingeschreven op de wedstrijd: "jullie hebben iets gemist". Dat gold ook voor de derde innings. De HENGELO-bowlers mochten 10 overs bowlen, omdat HENGELO mede door het uitlenen van Roelof Kruijshoop te krap in de bowlers zat.

Diederik Neeb reikte de "Puttkammer-van Lennep Memorial" uit aan gelegenheidscaptain Georg Rijken, waarbij de historie en de prestaties uit het verleden nog eens werden opgesomd. Hierna schonk Diederik Neeb de "Gouden Kruik" uit en deelden allen gebroederlijk de inhoud. De uitreiking van het "Ben Walhof Bat" aan de man of the match hoort traditioneel te gebeuren door de winnaar van het jaar ervoor en dat was Theo Straten. Hij was er helaas in HENGELO niet bij en de honneurs werden waargenomen door Amin Kasam - zoals gewoonlijk half in het nederlands en half in het engels. Met een leuke speech met serieuze inhoude reikte hij het bat uit aan Geert van Seventer, die in HENGELO duidelijk the man of the match was!

Hierna ging de derde innings nog lang door en werd een heerlijke Indische maaltijd (van Bombay Spice) geserveerd in de vorm van een lopend buffet. Het was smullen!

Verslag door de uitgeleende HENGELO-SGS'er die niet mocht bowlen en niet mocht batten (vrij geciteerd naar Amin Kasam).


2010: afgelast wegens overvloedige regenval


Zaterdag 29 augustus 2009, Hengelo CC - SGS. SGS wint met 7 runs (35 overs)

Batten SGS 154 voor 5: R. van Tijn 13, A. Kasam 11, T. Straten 74*, R vd Berg v S 24*

Fielden Hengelo R. Puttkammer 4/0/9/1; J. Vriezen 8/0/24/2, J. Kloppenburg 7/0/26/1, E. de Jonge 4/1/30/1

Baten Hengelo 147 voor 6: S. Singh 51, F. Wichman, J. Vriezen 16, R. Puttkammer 32

Fielden SGS: G. Rijken 8/0/29/2; A. Kasam 8/0/26/1, R. vd Berg v S 4/0/19/1, Th Straten 5/0/21/1

Hengelo heeft de Puttkammer-van Lennep trofee nu al weer drie jaar achter elkaar binnengehaald, tijd om daar eens wat verandering in te brengen. Met een goede weersvoorspelling in het vooruitzicht, maar dreigende luchten besloten we na de eerste regen tot 35 overs.

In de start konden we geen potten breken. De stand van 52 runs in 20 overs werd echter door vooral Theo Straten omgebogen in 154 runs.

Hengelo heeft voor deze score lang op koers gezeten, maar kwam toch in het eind tekort. Het Ben Walhof bat ging zeer terecht naar Theo.

Extra leuk is altijd een wedstrijd in de wedstrijd. Ook deze keer zetten Erik de Jonge en Theo Straten die onverdroten voort, met veel hilariteit zette Theo ook deze ronde op zijn naam. De ontvangst en de nazit was ook deze keer weer van grote klasse. Het bleef lang gezellig.

Raimond van den Berg van Saparoea


Zaterdag 30 augustus 2008. Hengelo – SGS. Hengelo wint met 6 wickets (35 overs)

Batten SGS 113 voor 7. T. Straten 20, A. Kasam 45, R. v. Tijn 12, M. De Rooij 10.

Fielden Hengelo. R. Kruijshoop 7/-/15/2, verder nog 5 wickets verdeeld over 5 overs

Batten Hengelo 116 voor 4. J. Vriezen 80*, C. v. Lennep 10

Fielden SGS. T. Straten 7/1/22/3, Salim Mohammad 6/-/25/1 en 1 vang. T.Schellart 1 st. + 1 vang

Op een prachtige dag vond deze seizoenssluitingswedstrijd (veel Scrabble punten) plaats. Hengelo speelt de volgende dag om het kampioenschap van de 2e klasse en de veteranen wilden zich daarom sparen, het werd daarom een 35 over wedstrijd. De captain knutselde hierop een artistieke battingside in elkaar. De batslieden grepen hun kans echter niet zodat in een wel erg traag tempo slechts 113 punten op het bord verschenen. De bowlerij was, dat moet gezegd worden, netjes.

Het antwoord van Hengelo kwam van een man, Johan Vriezen die enkele gelukjes afwisselde met echte slagen. Mooi was de 6 waarmee de winst werd binnengehaald. De van Lennep-Puttkammer trofee gaat daarom voor de derde keer op rij naar Hengelo.

De afsluitende BBQ was zoals we dat van Hengelo gewend zijn, klasse. Dank aan het voortreffelijke gastheerschap en tot volgend jaar.

Verslag: Raimond van den Berg van Saparoea

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Roelof Kruijshoop

 


Hengelo - SGS, 25 augustus 2007, gewonnen door Hengelo met 6 wickets

Batten SGS 141 all out: Raimond van den Berg 56, Joep Hesseling 27, Salim Mohammad 14
Fielden Hengelo: J. Kloppenburg 8/-/36/3, R.R. Puttkammer 8/1/23/2, C. van Lennep 8/-/24/2, E. de Jonge 7/4/5/1. J. Vriezen 2 vangen

Batten Hengelo 144 voor 4 in 34. R.R. Puttkammer 40, J. Vriezen 30, D. Neeb 45*, E. de Jonge 19*

Fielden SGS: T. Burki 8/3/13/1, R. vd Berg v S 7/-/28/1, A. Kasam 6.1/-/33/1, G. Rijken 4/-/29/1. R. vd Berg 1 vang. Slechts 3 extra’s

Na drie jaar beloften speelden we eindelijk op het nieuwe veld van Hengelo. Wel enige honderden meters lopen van het clubhuis wat voor sommigen van ons oudjes een aanslag bleek voor de conditie. Het weer maakte alles mogelijk voor een prachtige cricketdag. Jammer dat we daar aan bat niet van profiteerden waardoor het totaal niet echt veel mogelijkheden bood. Joep nam de dag hiervoor afscheid van actief (veteranen) cricket maar legde vandaag weer eens een ouderwetse prestatie op de mat. Alle vangen hierna werden, op een na geweigerd, waardoor het wel goede bowlen (3 wides, geen byes) onvoldoende steun kreeg. Na dit verlies is de verhouding van verlies en winst weer in evenwicht. Het Walhof bat (MotM prijs) ging naar de schrijver van dit verhaal.

De derde innings maakte alles goed wat de andere twee gemist hadden. De meesten waren pas na middernacht weer thuis.

Verslag Raimond van den Berg / SGS CC

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Roelof Kruijshoop & Henriëtte van Blaaderen


Hengelo-SGS - 26 augustus 2006 om de Puttkammer-van Lennep Memorial en de Gouden Kruik.

Hengelo wint met 4 wickets met nog 3 ballen te gaan.

Batten SGS 175 voor 6: Salim Mohammad 31, Amin Kasam 66, Raimond vd Berg 26, Th. Straten 13, Ton Eldering 10*

Fielden Hengelo: R. Puttkammer 8/-/24/1, R. Kruijshoop 5/-/21/1, D. Neeb 7/-/44/1, C. van Lennep 2/-/15/1, A. Tokmakoff 2/-/10/1

Batten Hengelo 176 voor 6: Shankar 60, C. van Lennep 11, Jo. Vriezen 16, A. tokmakoff 20, J. Kloppenburg 23, D. Neeb 23*

Fielden SGS: L. Hartong 6/-/24/1, R. Dhondai 7/1/41/1, A. Kasam 8/2/22/2, R. van Thijn 3/-/14/1, R vd Berg 4.3/1/19/1

In deze natte augustus maand nam Pluvius tot onze tevredenheid een groot deel van de dag vrijaf. Na een trage start van 62 runs in 20 overs kwam dank zij een goede versnelling het, op dit grote trage veld, alleszins redelijke totaal van 175 runs op het bord. Na de meer dan voortreffelijke thee had ook Hengelo aanvankelijk moeite het noodzakelijke tempo te halen. Ook hier kwam de versnelling waardoor, ondanks maidens in de 38ste en 39ste over, Hengelo ons totaal op de 3e bal van de 40ste over passeerde.
In de nazit werd uitgebreid ingegaan op de laatste keer dat Louk Hartong in deze wedstrijd aantrad, waarschijnlijk tot grote geruststelling van Cees (ook vandaag weer) en Diederik die in de afgelopen jaren meermalen door Louk ingerekend werden. Louk in 2005 nog Man of the Match, reikte deze prijs dit jaar uit aan Shankar voor zijn matchwinning innings. De dag werd afgesloten met een uitstekende BBQ.

Hengelo was weer de voortreffelijke gastheer, waarbij de gastvrouwen zeker niet vergeten mochten worden en dat ook niet werden. Volgend jaar komen we hier, of op het nieuwe complex, graag weer terug.

Raimond van den Berg van Saparoea