Mixed Cricket Club „HENGELO”

 
Statuten, Huishoudelijk Reglement en Bestuursreglement Alcoholverstrekking
  


STATUTEN VAN DE MIXED CRICKET CLUB „HENGELO"
zoals aangenomen d.d. 2 april 1993 en notarieel bekrachtigd op 27 oktober 1993

Artikel 1: NAAM EN ZETEL
De vereniging draagt de naam: MIXED CRICKET CLUB „HENGELO"
Zij is een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid.
Zij is gevestigd te HENGELO (OVERIJSSEL)

Artikel 2: DUUR
De vereniging, die opgericht is op een mei negentienhonderd vier en vijftig als afdeling van de op negentien februari negentienhonderd acht en twintig opgerichte Hengelose Mixed Hockey Club, is aangegaan voor onbepaalde tijd.

Artikel 3: DOEL
De vereniging heeft ten doel het beoefenen van de cricketsport.

Artikel 4: MIDDELEN
De vereniging tracht haar doel te bereiken door:
1. Het aangesloten zijn bij erkende sportbonden en in stellingen, zoals de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (K.N.C.B.) en het gebruik maken van de diensten van deze.
2. Het doen organiseren van, dan wel deelnemen aan, oefeningen, wedstrijden en andere ontspanning ten doel hebbende activiteiten, voorzover de mogelijk heden daartoe aanwezig zijn.
3. Het laten verrichten van diensten door leden en ouders van jeugdleden ten behoeve van de vereniging om het gestelde doel optimaal te bereiken.
4. Het aanwenden van alle andere wettige middelen, die voor het bereiken van het gestelde doel bevorderlijk zijn.

Artikel 5: LEDEN
De vereniging bestaat uit:
1. a. seniorleden,
b. jeugdleden,
c. bijzondere leden,
d. donateurs.
2. Seniorleden zijn die leden, die op een in het huishoudelijk reglement bepaalde datum van het lopende verenigingsjaar achttien jaar of ouder zijn.
3. Jeugdleden zijn die leden, die op een in het huishoudelijk reglement bepaalde datum van het lopende verenigingsjaar jonger dan achttien jaar zijn.
4. Bijzondere leden zijn die leden, die per categorie nader bij het huishoudelijk reglement zijn aangegeven.
5. Donateurs zijn zij, die de vereniging financieel steunen met een jaarlijkse bijdrage zonder echter de status van lid van de vereniging te hebben. De minimum donatie wordt jaarlijks door de algemene vergadering vastgesteld.
6. Het lidmaatschap is persoonlijk.
7. Met uitzondering van hen, die uitsluitend door een financiële bijdrage de vereniging steunen en van hen, die met de cricketsport generlei bemoeienis hebben, wordt een ieder, die tot de vereniging toetreedt, geacht zich te zullen gedragen naar de statuten, reglementen en besluiten van de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond, in het bijzonder met betrekking tot de bepalingen inzake tuchtrecht, arbitrage en het wedstrijdreglement.

Artikel 6: TOELATING
1. Het bestuur beslist omtrent de toelating van de hiervoor genoemde leden en donateurs naar nader in het huishoudelijk reglement vast te stellen normen.
2. Bij niet toelating kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten.

Artikel 7: EINDE VAN HET LIDMAATSCHAP VAN DE LEDEN EN SCHORSING VAN LEDEN
1. Het lidmaatschap eindigt:
a. door het overlijden van het lid,
b. door opzegging van het lid,
c. door opzegging namens de vereniging, wanneer een lid heeft opgehouden te voldoen aan de eisen van het lidmaatschap in de statuten gesteld; wanneer hij zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt; alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren,
d. door ontzetting. Deze kan alleen worden uitgesproken, wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der vereniging handelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
2. Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur.
3. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar. Echter kan het lidmaatschap onmiddellijk worden beëindigd, indien van de vereniging of van het lid redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
4. Een opzegging in strijd met het bepaalde in het vorige lid, doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip volgende op de datum waartegen was opgezegd.
5. Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit, waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard, te zijnen opzichte uit te sluiten.
6. Ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door het bestuur.
7. Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging, op grond dat redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren en van een besluit tot ontzetting uit het lidmaatschap, staat de betrokkene binnen een periode na de ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de algemene vergadering. Hij wordt daartoe ten spoedigste schriftelijk van het besluit met opgave van redenen in kennis gesteld.
8. Het bestuur heeft de bevoegdheid het lid voor bepaalde termijn te schorsen. Termijn van en aanleiding tot schorsing worden nader bij het huishoudelijk reglement bepaald.

Artikel 8: EINDE VAN RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DONATEURS
1. De rechten en verplichtingen van een donateur kunnen te allen tijde wederzijds door opzegging worden beëindigd, behoudens dat de jaarlijkse bijdrage over het lopende verenigingsjaar geheel blijft verschuldigd.
2. Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur.

Artikel 9: GELDMIDDELEN
1. De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit de bijdragen van de leden en de donateurs; uit entree gelden, uit eventuele verrijkingen ingevolge erfstellingen, legaten en schenkingen en tenslotte uit eventuele andere toevallige baten.
2. De leden en de donateurs zijn gehouden tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage, die door de algemene vergadering zal worden vastgesteld. Zij kunnen daar toe in categorieën worden ingedeeld die een verschillende bijdrage betalen.
3. Het bestuur is bevoegd in bijzondere gevallen algehele of gedeeltelijke ontheffing van de verplichtingen tot het betalen van een bijdrage te verlenen.

Artikel 10: BESTUUR
1. Het bestuur bestaat minimaal uit vijf personen, die door de algemene vergadering worden gekozen uit de leden.
2. Het bestuur wijst uit zijn midden uit de meerderjarige leden in ieder geval een voorzitter, een vice-voorzitter, een penningmeester en een secretaris aan.
3. De benoeming van bestuursleden geschiedt uit één of meer bindende voordrachten, behoudens het bepaalde in lid 4. Tot het opmaken van zulk een voordracht zijn bevoegd zowel het bestuur als tien leden. De voordracht van het bestuur wordt bij de oproeping voor de vergadering meegedeeld. Een voordracht door tien of meer leden moet tenminste drie maal vierentwintig uur voor de aanvang van de vergadering schriftelijk bij het bestuur zijn ingediend.
4. Aan elke voordracht kan het bindend karakter worden ontnomen door een met tenminste twee derde van de uitgebrachte stemmen genomen besluit van de algemene vergadering, genomen in een vergadering, waarin ten minste twee derde van de leden tegenwoordig of vertegenwoordigd is.
5. Is geen voordracht opgemaakt, of besluit de algemene vergadering overeenkomstig het voorgaande lid de opgemaakte voordrachten het bindend karakter te ontnemen, dan is de algemene vergadering vrij in haar keus.
6. Indien er meer dan één bindende voordracht is, geschiedt de benoeming uit die voordrachten.

Artikel 11:
1. Elk bestuurslid, ook wanneer hij voor een bepaalde tijd is benoemd, kan te allen tijde door de algemene vergadering worden ontslagen of geschorst. Een schorsing die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot ontslag, eindigt door het verloop van die termijn.
2. Elk bestuurslid treedt uiterlijk drie jaar na zijn benoeming af volgens een door het bestuur op te maken rooster van aftreding. De aftredende is herkiesbaar; hij die in een tussentijdse vacature wordt benoemd, neemt op het rooster de plaats van zijn voorganger in.
3. Het bestuurslidmaatschap eindigt voorts:
a. door het eindigen van het lidmaatschap der vereniging,
b. door bedanken.

Artikel 12: BESTUURSVERGADERING
1. Tenzij het bestuur anders bepaalt, vergadert het bestuur wanneer de voorzitter of twee andere bestuursleden dit verlangen, echter minimaal vijf maal per jaar.

2. Alle besluiten worden genomen met meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen, mits voor wat de in vergaderingen genomen besluiten betreft de meerderheid van het bestuur aanwezig is.
3. Over elk voorstel wordt afzonderlijk en mondeling gestemd, tenzij de voorzitter of een bestuurslid anders wensen.
4. a. Het door de voorzitter uitgesproken oordeel dat het bestuur een besluit heeft genomen is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit voor zover gestemd werd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
b. Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het onder a. bedoelde oordeel de juistheid daarvan betwist, dan wordt zonodig het te nemen besluit schriftelijk vastgelegd en vindt een nieuwe stemming plaats, indien een bestuurslid dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.
5. Van het verhandelde in elke vergadering worden door de secretaris of een door het bestuur aangewezen notulist notulen gemaakt, die door de voorzitter namens het bestuur worden vastgesteld.

Artikel 13: BESTUURSTAAKVERTEGENWOORDIGING
1. Behoudens de beperkingen volgens de statuten is het bestuur belast met het besturen van de vereniging.
2. Indien het aantal bestuursleden beneden de vier is gedaald, blijft het bestuur bevoegd. Het is echter verplicht zo spoedig mogelijk een algemene vergadering te beleggen, waarin de voorziening in de open plaats of de open plaatsen aan de orde komt.
3. Het bestuur is bevoegd onder zijn taakverantwoordelijkheid bepaalde onderdelen van zijn taak te doen uitvoeren door commissies, die door het bestuur worden benoemd.
4. Het bestuur is, mits met goedkeuring van de algemene vergadering, bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen, het sluiten van overeenkomsten waar bij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt, of zich tot zekerheidsstelling voor een schuld van een derde verbindt. Op het ontbreken van deze goedkeuring kan door en tegen derden beroep worden gedaan.
5. Het bestuur behoeft eveneens goedkeuring van de algemene vergadering voor besluiten tot:
a. het huren, verhuren en op andere wijze in gebruik of genot verkrijgen en geven van onroerende goederen,
b. het aangaan van overeenkomsten; waarbij aan de vereniging een bankkrediet wordt verleend,
c. het ter leen verstrekken van gelden, alsmede het ter leen opnemen van gelden, waaronder niet is begrepen het gebruik maken van een aan de vereniging verleend bankkrediet,
d. het aangaan van dadingen,
e. het optreden in rechte, waaronder begrepen het voeren van arbitrale procedures, doch met uitzondering van het nemen van conservatoir maatregelen en van het nemen van die rechtsmaatregelen, die geen uitstel kunnen lijden,
f. het sluiten en wijzigen van arbeidsovereenkomsten,
g. het aangaan van alle overige rechtshandelingen,
h. welke een jaarlijks door de algemene vergadering vast te stellen bedrag te boven gaat. Op het ontbreken van deze goedkeuring kan door en tegen derden geen beroep worden gedaan.
6. Onverminderd het in de laatste volzin van lid 4. bepaalde, wordt de vereniging in en buiten rechte vertegenwoordigd door het gehele bestuur of door twee of meer gezamenlijk handelende bestuursleden.

Artikel 14: JAARVERSLAG, REKENING EN VERANTWOORDING, KASCOMMISSIE
1. Het verenigingsjaar loopt van één januari tot en met één en dertig december daaropvolgend.
2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging zodanige aantekening te houden, dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.
3. Het bestuur brengt op een algemene vergadering, binnen zes maanden na afloop van het verenigingsjaar, behoudens verlenging van deze termijn door de algemene vergadering, zijn jaarverslag uit en doet onder overlegging van een balans en een staat van baten en lasten rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen verenigingsjaar gevoerde bestuur. Na verloop van de termijn van zes maanden kan ieder lid deze rekening en verantwoording in rechte van het bestuur vorderen
4. Kascommissie:
a. de algemene vergadering benoemt jaarlijks uit de meerderjarige leden een kascommissie van twee personen, die geen deel uit mogen maken van het bestuur. Deze commissie zal na afloop van het lopende verenigingsjaar de rekening en verantwoording van het bestuur onderzoeken en zal de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uitbrengen.
b. In aanvulling op het gestelde in lid 4.a. wordt tevens een reservelid voor de kascommissie benoemd, dat zal optreden als plaatsvervanger indien een lid van de kascommissie niet in staat is zijn taak uit te voeren. Tevens wordt een rooster van aftreden opgesteld voor de kascommissarissen, waarbij elk jaar een lid aftredend en niet onmiddellijk herkiesbaar is. Zijn plaats wordt ingenomen door het reservelid van de kascommissie.
c. mocht een lid van de kascommissie niet in staat zijn zijn taak uit te voeren, dan benoemt het bestuur een plaatsvervanger, totdat door de algemene vergadering in de vacature is voorzien.
5. Vereist het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de kascommissie zich door een deskundige doen bijstaan. Het bestuur is verplicht aan de commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te vertonen en inzage van de boeken en bescheiden der vereniging te geven.
6. De last van de commissie kan te allen tijde door de algemene vergadering worden herroepen, doch slechts door de benoeming van een andere commissie.
7. Het bestuur is verplicht de bescheiden bedoeld in de leden 2. en 3. tien jaar lang te bewaren.

Artikel 15: ALGEMENE VERGADERING
1. Aan de algemene vergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of statuten anderszins zijn opgedragen.
2. Jaarlijks, uiterlijk zes maanden na afloop van het verenigingsjaar, wordt een algemene vergadering, de jaarvergadering, gehouden. In de jaarvergadering komen onder meer aan de orde:
a. het jaarverslag en de rekening en verantwoording bedoeld in artikel 14. met het verslag van de al daar bedoelde commissie,
b. de benoeming van de in artikel 14. genoemde commissie voor het volgende verenigingsjaar,
c. voorziening in eventuele vacatures,
d. voorstellen van het bestuur of de leden aangekondigd bij de oproeping voor de vergadering.
3. Andere algemene vergaderingen worden gehouden zo dikwijls het bestuur dit wenselijk oordeelt.
4. Voorts is het bestuur op schriftelijk verzoek van tenminste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een tiende gedeelte der stemmen of op verzoek van dertig leden, indien dat minder is dan tien procent, verplicht tot het bijeenroepen van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken.
Indien aan het verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan overeenkomstig artikel 19. of bij advertentie in tenminste een ter plaatse waar de vereniging gevestigd is veel gelezen dagblad.

Artikel 16: TOEGANG EN STEMRECHT
1. Toegang tot de algemene ledenvergadering hebben alle leden en donateurs van de vereniging. Geen toegang hebben geschorste leden en geschorste bestuursleden.
2. Over de toelating van andere dan in lid 1. bedoelde personen beslist de algemene vergadering
3. Stemrecht hebben alle leden, die niet geschorst zijn en op een in het huishoudelijk reglement bepaalde datum van het lopende verenigingsjaar de bij het huishoudelijk reglement gestelde minimum leeftijd hebben bereikt. Een stemgerechtigd lid heeft één stem.
4. Ieder lid is bevoegd zijn stem te doen uitbrengen door een schriftelijk daartoe gemachtigd ander lid, dat echter in totaal niet meer dan twee stemmen kan uitbrengen

Artikel 17: VOORZITTERSCHAP, NOTULEN
1. De algemene vergadering wordt geleid door de voorzit ter van de vereniging of zijn plaatsvervanger. Ontbreken de voorzitter en zijn plaatsvervanger, dan treedt één der andere bestuursleden, door het bestuur aan te wijzen, als voorzitter op. Wordt ook op deze wijze niet in het voorzitterschap voorzien, dan voor ziet de vergadering daarin zelve.
2. Van de vergadering worden door de secretaris of een ander door de voorzitter daartoe aangewezen persoon notulen gemaakt, welke in die vergadering of in de eerstvolgende vergadering zullen worden goedgekeurd en ten blijke daarvan door de voorzitter en de notulist zullen worden ondertekend.
3. Van een besluit bedoeld als in artikel 18. lid 8. van deze statuten moet een aantekening bij de notulen worden bewaard.

Artikel 18: BESLUITVORMING VAN DE ALGEMENE VERGADERING
1. Het ter algemene vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter dat door de vergadering een besluit is genomen, is beslissend.
2. Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het in het eerste lid bedoelde oordeel de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats wanneer een meerderheid van de vergadering, of, in dien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.
3. Voor zover de statuten of de wet niet anders bepalen, worden alle besluiten van de algemene vergadering genomen met volstrekte meerderheid van uitgebrachte stemmen.
4. Blanco stemmen worden beschouwd als niet te zijn uitgebracht.
5. Indien bij stemming over personen niemand de volstrekte meerderheid op zich verenigt, vindt een tweede stemming plaats, waarbij wordt herstemd tussen de twee personen, die het grootste aantal stemmen hebben verkregen. Hebben meer dan twee personen het grootste of meer dan een persoon het op een na grootste aantal stemmen verkregen, dan beslist het lot wie van hen voor herstemming in aanmerking komt. Bij staken van stemmen over personen wordt het betreffende voorstel aangehouden tot de eerstvolgende vergadering.
6. Indien de stemmen staken over een voorstel, niet rakende verkiezing van personen, dan is het voorstel verworpen.
7. Alle stemmingen geschieden mondeling, tenzij de voorzitter een schriftelijke stemming gewenst acht, of één der stemgerechtigden zulks voor de stemming verlangt.
8. Een eenstemmig besluit van alle leden, ook al zijn deze niet in een vergadering bijeen, heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, dezelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering.
9. Zolang in een algemene vergadering alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kunnen geldige besluiten worden genomen, mits met algemene stemmen, omtrent alle aan de orde komende onderwerpen, dus mede een voorstel tot statutenwijziging of tot ontbinding, ook al heeft geen oproeping plaatsgehad of is deze niet op de voorgeschreven wijze geschied en is enig ander voorschrift omtrent het oproepen en houden van vergaderingen of een daarmee verband houdende formaliteit niet in acht genomen.

Artikel 19: BIJEENROEPING ALGEMENE VERGADERING
1. De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur. De oproeping geschiedt per advertentie, per convocatie of per oproeping in het clubblad. De termijn voor de oproeping bedraagt tenminste zeven dagen.
2. Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld, onverminderd het bepaalde in artikel 20.

Artikel 20: STATUTENWIJZIGING
1. In de statuten van de vereniging kan geen verandering worden gebracht dan door een besluit van een algemene vergadering, waartoe is opgeroepen met de mededeling dat aldaar wijziging van de statuten zal worden voorgesteld.
2. Zij, die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten tenminste vijf dagen voor de vergadering een afschrift van het voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats voor de leden ter inzage leggen, tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden. Bovendien worden de voorgestelde wijzigingen, hetzij opgenomen in het clubblad, hetzij de leden afzonderlijk toegezonden.
3. Een besluit tot statutenwijziging behoeft tenminste twee derde van de uitgebrachte stemmen, in een vergadering waarin tenminste twee derde van de leden tegenwoordig of vertegenwoordigd is.
Is niet twee derde van de leden tegenwoordig of vertegenwoordigd, dan wordt binnen vier weken daarna een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden, waarin over het voorstel, zoals dat in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal tegenwoordige of vertegenwoordigde leden, kan worden besloten, mits met een meerderheid van tenminste twee derde van de uitgebrachte stemmen.
4. Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat hiervan een notariële akte is opgemaakt.

Artikel 21: ONTBINDING
1. De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering. Het bepaalde in de leden 1, 2 en 3 van het voorgaande artikel is van overeenkomstige toepassing.
2. Het batig saldo na vereffening vervalt aan degenen, die ten tijde van het besluit tot ontbinding lid waren. Ieder hunner ontvangt een gelijk deel. Bij het besluit tot ontbinding kan echter ook een andere bestemming aan het batig saldo worden gegeven.

Artikel 22: JEUGDRAAD
De vereniging kan een jeugdraad oprichten, welke raad tot taak heeft:
a. de behartiging van de belangen van de jeugdleden van de vereniging, door deze naar voren te brengen bij het bestuur,
b. de uitvoering voorzover mogelijk van de maatregelen waartoe met het oog op die belangen wordt besloten, een en ander in overleg met het betreffende bestuur.
Verkiezing, samenstelling en dergelijke dient nader geregeld te worden bij Huishoudelijk reglement

Artikel 23: HUISHOUDELIJK REGLEMENT
1. De algemene vergadering kan een huishoudelijk reglement vaststellen
2. Het huishoudelijk reglement mag niet in strijd zijn met de wet, ook waar die geen dwingend recht bevat, noch met de statuten.


HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE MIXED CRICKET CLUB „HENGELO"
Zoals aangenomen d.d. 15 maart 2008

Artikel 1: LIDMAATSCHAP
1. Personen, die lid wensen te worden van de vereniging, dienen daartoe een schriftelijke aanvraag in bij het bestuur. Hiertoe zijn aanmeldingsformulieren verkrijgbaar bij de secretaris van de vereniging.
2. De schriftelijke, ondertekende, aanvraag dient in ieder geval te vermelden: naam, voornamen, adres. woonplaats, geboortedatum en -jaar van de aanvrager/-ster.
Een aanvraag van een minderjarige moet tevens zijn ondertekend door hen, die de ouderlijke macht of voogdij uitoefenen.
3. De toelating van leden wordt schriftelijk bevestigd door middel van publicatie in het clubblad.
4. Adreswijzigingen dienen schriftelijk aan de secretaris gemeld te worden.
5.Wijziging van het lidmaatschap, bijvoorbeeld van seniorlid naar verenigingslid. dient schriftelijk te worden gemeld aan de secretaris, te weten voor 1 maart indien men deze wijziging voor het lopende verenigingsjaar wil laten ingaan. Wordt deze datum overschreden, dan is men in principe verplicht de oorspronkelijke contributie voor het lopende verenigingsjaar te voldoen
6. In aanvulling op het gestelde in artikel 7. van de statuten geldt dat opzegging van het lidmaatschap door het lid schriftelijk dient te worden gemeld aan de secretaris, te weten voor 1 maart indien men deze wijziging voor het lopende verenigingsjaar wil laten ingaan. Wordt deze datum overschreden, den is men in principe verplicht de contributie voor het lopende verenigingsjaar te voldoen.

Artikel 2: LEDEN
In aanvulling op het gestelde in de statuten geldt het volgende.
De vereniging bestaat uit:
1. Seniorleden, welke op één januari van het lopende verenigingsjaar achttien jaar of ouder zijn.
2. Jeugdleden, welke op één januari van het lopende verenigingsjaar jonger zijn dan achttien jaar en welke als volgt volgens de K.N.C.B.-regels zijn opgedeeld met als peildatum 1 mei van het lopende verenigingsjaar:
a. A-jeugd: 17- en 16-jarigen,
b. B-jeugd: 15- en 14-jarigen,
c. C-jeugd: 13- en 12-jarigen,
d. D-jeugd: 11- en 10-jarigen,
e. E-jeugd: 9- en 8-jarigen,
f. F-jeugd: 7 jaar en jonger.
3. Bijzondere leden. Dit zijn leden. die binnen de vereniging een bijzondere status hebben.
Tot deze categorie bijzondere leden behoren:
a. ereleden; dit zijn leden die op voorstel van het bestuur of op voorstel van de algemene vergadering door de algemene vergadering als zodanig zijn benoemd wegens hun bijzondere verdiensten jegens de vereniging.
b. leden van verdienste; dit zijn leden en niet-leden die op voorstel van het bestuur of op voorstel van de algemene vergadering als zodanig zijn benoemd wegens hun verdiensten jegens de vereniging.
c. buitenleden; dit zijn leden die hun woon of verblijfplaats buiten de regio Twente hebben om studie of andere redenen en slechts in beperkte mate van de verenigingsfaciliteiten gebruik kunnen maken.
d. verenigingsleden; dit zijn leden die niet actief de cricketsport beoefenen maar wel in organisatorisch verband hun medewerking aan de vereniging verlenen.

Artikel 3: DONATEURS
Donateurs zijn zij, die de vereniging financieel steunen met een jaarlijkse bijdrage, welke minimaal gelijk dient te zijn aan de bijdrage van het verenigingslid, zonder echter zelf daadwerkelijk aan het doel van de vereniging mee te werken en als zodanig zijn toegelaten door het bestuur.

Artikel 4: SCHORSING
In aanvulling op het gestelde in de statuten geldt dat leden. die handelen in strijd met de statuten en/of het huishoudelijk reglement van de vereniging of die zich niet gedragen naar de besluiten die het bestuur van de vereniging krachtens de statuten of ingevolge opdracht van de algemene vergadering heeft genomen, kunnen door het bestuur worden geschorst voor maximaal vier weken.

Artikel 5: CONTRIBUTIE EN ANDERE GELDMIDDELEN
1. De in artikel 2. van het huishoudelijk reglement bedoelde leden betalen een door de algemene vergadering vast te stellen jaarlijkse contributie.
Nieuwe leden betalen bovendien een door de algemene vergadering vast te stellen entreegeld.
2. a. Zij, die voor 1 juli als lid worden toegelaten, betalen de volle contributie over het lopende verenigingsjaar,
b. Zij, die op of na 1 juli als lid worden toegelaten. Krijgen over het lopende verenigingsjaar een korting van 50% over het bedrag van de contributie dat overblijft na aftrek van de in de contributie begrepen verplichtingen aan derden.
3. a. Zij, die op 1 mei lid zijn, dienen de contributie voor 1 juli van het verenigingsjaar, waarover deze is verschuldigd, aan de vereniging te voldoen. Bij betaling op of na 1 juli is naast de contributie een boete verschuldigd, welke jaarlijks door de algemene ledenvergadering zal worden vastgesteld
b. Zij, die na 1 mei als lid worden toegelaten, dienen de contributie te voldoen binnen 30 dagen na het verkrijgen van het lidmaatschap. Na verloop van die termijn is eveneens een boete verschuldigd, welke jaarlijks door de algemene ledenvergadering zal worden vastgesteld.
4. Leden die, na daartoe bij aangetekend schrijven met bericht van ontvangst te zijn gemaand, binnen veertien dagen niet ten volle aan hun geldelijke verplichtingen hebben voldaan, kunnen door het bestuur worden geschorst eventueel gevolgd door opzegging van het lidmaatschap namens de vereniging, dan wel ontzetting uit het lidmaatschap.
5. Bij de beëindiging van het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar blijven de financiële verplichtingen van het betrokken lid over dat jaar bestaan. Het bestuur heeft echter de bevoegdheid om in bijzondere omstandigheden, ter beoordeling van het bestuur, daarvan af te wijken.
6. De overige geldmiddelen van de vereniging bestaan uit bijdragen der leden, donaties, entreegelden, subsidies, legaten, schenkingen en toevallige baten.
7. Alle kosten, zowel gerechtelijke als buitengerechtelijke, die de vereniging moet maken ter incassering van haar toekomende gelden, komen voor rekening van het betreffende nalatige lid.

Artikel 6: VERPLICHTINGEN VAN DE LEDEN
1. De leden zijn verplicht zich te allen tijde te houden aan de statuten, het huishoudelijk reglement en andere reglementen en besluiten.
2. De leden zijn verplicht, behoudens dispensatie van het bestuur, de door of namens het bestuur in het clubblad gepubliceerde diensten, die voor het goed functioneren van de vereniging noodzakelijk zijn, te verrichten.
3. Wordt door opzettelijkheid of nalatigheid door één of meer leden schade toegebracht aan materiaal, dat eigendom is van de vereniging ofwel in huur of bruikleen aan de vereniging is afgestaan, dan kan de schade op eerdergenoemde leden worden verhaald.
4. Krijgt de vereniging een boete opgelegd van de K.N.C.B. wegens nalatigheid van een of meer leden, dan kan de schade op eerdergenoemde leden worden verhaald
5. Leden dienen zich te houden aan de regels en de voorschriften, die door bestuur, commissies en coaches worden gegeven.
6. Alle leden zijn in principe verplicht tot het verrichten van corvee, zoals het verrichten van bardiensten en schoonmaakdiensten. Ook het gereedmaken van de sportvelden behoort hiertoe.
7. Aan personen beneden de 16 jaar wordt geen alcoholhoudende drank verstrekt. Alle leden worden geacht hierop toe te zien.
8. Alle leden worden geacht zich te houden aan de algemeen geldende regels en normen van fatsoen. Wangedrag kan worden gemeld aan het bestuur, dat na onderzoek van de klacht kan besluiten tot sancties jegens het betreffende lid.
9. Alle leden zullen verder al datgene doen respectievelijk nalaten wat de goede naam van de vereniging bevordert respectievelijk afbreuk daaraan doet.

Artikel 7: GEVRAAGDE DIENSTEN VAN OUDERS VAN JEUGDLEDEN
Van de ouders van jeugdleden wordt verwacht dat zij de door het bestuur, de commissies dan wel coaches gevraagde diensten in het belang van het realiseren van de doelstelling van de vereniging zullen verrichten.

Artikel 8: BESTUUR
In aanvulling op het gestelde in de statuten geldt het volgende:
1. Indien een bestuurslid tussentijds wegens bijzondere omstandigheden aftreedt, dan is hij verplicht zijn voornemen daartoe minstens 4 weken van tevoren schriftelijk aan het bestuur mee te delen. Het bestuur hoeft niet in de opengevallen plaats te voorzien; desgewenst kan echter een algemene vergadering worden bijeengeroepen.
2. Het bestuur behoeft de goedkeuring van de algemene vergadering voor een transactie, welke buiten de begroting valt en waarvan de waarde of het belang 10% van de totale begroting te boven gaat.
3. Het bestuur behoeft de goedkeuring van de algemene vergadering voor het vaststellen van regelingen betreffende het verstrekken van vaste en/of periodieke vergoedingen aan functionarissen en/of commissieleden.
4. Het bestuur maakt een rooster van aftreding op, waarbij elk bestuurslid uiterlijk drie jaar na zijn benoeming aftreedt.
De aftredende is onmiddellijk herkiesbaar; hij die in een tussentijdse vacature wordt benoemd, neemt op het rooster van aftreding de plaats van zijn voorganger in.
Het rooster van aftreding zal zodanig worden opgesteld dat de volgende bestuursleden nooit gelijktijdig aftreden:
a. voorzitter en vice-voorzitter,
b. voorzitter en secretaris.
4. Het bestuur stelt een onderlinge taakverdeling op welke jaarlijks wordt gepubliceerd in het informatienummer van het clubblad.
5. Een afgevaardigde namens het bestuur zal algemene vergaderingen van de K.N.C.B. bijwonen en hiervan verslag uitbrengen aan het bestuur en zonodig aan de leden, zulks ter beoordeling van het bestuur.

Artikel 9: VOORZITTER
In aanvulling op het gestelde in de statuten geldt het volgende:
1. De voorzitter coördineert de werkzaamheden van het bestuur, leidt de vergadering en draagt zorg voor de naleving van de statuten, reglementen en besluiten van de vereniging.
2. Bij verhindering of ontstentenis wordt bij vervangen door zijn plaatsvervanger.

Artikel 10: SECRETARIS
In aanvulling op het gestelde in de statuten geldt het volgende:
1. De secretaris houdt de notulen van het verhandelde op de algemene en de bestuursvergaderingen en is belast met de correspondentie, welke hij voor zover nodig voert in overleg met een of meer bestuursleden.
2. Hij is verder verantwoordelijk voor:
a. het uitschrijven van de vergaderingen,
b. het opstellen van het jaarverslag, uit te brengen op de algemene vergadering,
c. de zorg voor het archief van de vereniging,
d. het bijhouden van de ledenadministratie, alsmede het bijhouden en het bewaren van de ledenlijsten en het publiceren der mutaties.
3. Bij verhindering of ontstentenis wordt hij vervangen door een plaatsvervanger.

Artikel 11: PENNINGMEESTER
In aanvulling op het gestelde in de statuten geldt het volgende:
1. De penningmeester zorgt voor de uitvoering van alle maatregelen en besluiten het geldelijk beheer betreffend en voor het nauwgezet boeken van alle ontvangsten en uitgaven van de vereniging.
2. Hij is verder verantwoordelijk voor:
a. de inning van alle de vereniging toekomende gelden,
b. het doen van alle betalingen. na zich te hebben vergewist van de juistheid van de betreffende rekeningen,
c. voor het doen van betalingen, het bedrag van de begrotingsposten te boven gaande, is toestemming van het bestuur vereist,
d. Het opstellen van een financieel jaarverslag over het afgelopen verenigingsjaar, uit te brengen in de algemene vergadering, alsmede het opstellen van een begroting voor het komende verenigingsjaar.
3. De penningmeester wordt bij verhindering of ontstentenis vervangen door een plaatsvervanger.
4. De penningmeester mag niet tussentijds aftreden, tenzij de boeken door de kascommissie zijn goedgekeurd.
5. De penningmeester is verplicht de financiële bescheiden minimaal tien jaar lang te bewaren.

Artikel 12: COMMISSIES
1. Het bestuur zal zich bij de uitoefening van zijn taken laten bijstaan door een aantal commissies.
2. De commissies worden benoemd door het bestuur.
3. De taakverdeling van de bestuursleden zal zodanig worden vastgesteld dat het bestuur direct contact onderhoudt met de commissies.
4. Het bestuur zal voor elke commissie een duidelijke taakomschrijving opstellen, welke jaarlijks wordt gepubliceerd in het informatienummer van het clubblad tezamen met de namen van de commissieleden.
5. Jaarlijks brengt iedere commissie tijdig voor de jaarvergadering aan het bestuur schriftelijk verslag uit over haar werkzaamheden gedurende het afgelopen verenigingsjaar.
Het bestuur maakt de inhoud van die commissieverslagen aan de algemene vergadering bekend.
6. Het bestuur heeft de bevoegdheid een of meer leden van een commissie te vervangen, indien het van oordeel is, dat de betrokkene de werkzaamheden aan het lidmaatschap van de commissie verbonden, niet behoorlijk vervult.
7. Aan de commissieleden worden op hun verzoek de door hen gemaakte noodzakelijke kosten vanwege de vereniging vergoed, zulks ter beoordeling van het bestuur.

Artikel 13: AANVOERDERS, COACHES, BEGELEIDERS
1. Aanvoerders worden in principe door het bestuur benoemd. Bij de aan de competitie deelnemende elftallen overlegt het bestuur voorafgaand hieraan met de leden van het elftal op een daartoe te houden elftalbijeenkomst. Het bestuur kan deze taak delegeren aan de wedstrijdsecretaris, de jeugdcommissie of de begeleiders. Indien geen aanvoerder is benoemd. voorziet het betreffende elftal zelf in de keuze van de aanvoerder. In arbitraire gevallen beslist het bestuur.
2. Coaches/begeleiders worden in principe door het bestuur benoemd. Het bestuur kan deze taak delegeren, zoals beschreven in lid 1 van dit artikel.
3. Jaarlijks worden de taken van de aanvoerders en begeleiders gepubliceerd in het informatienummer van het clubblad.

Artikel 14: VERENIGINGSORGAAN
1. Door de vereniging wordt een clubblad uitgegeven.
2. In het clubblad staan onder meer vermeld:
a. alle te houden activiteiten,
b. ledenmutaties,
c. besluiten en mededelingen, voor zover deze door het bestuur nodig worden geacht,
d. mededelingen van commissies afkomstig.
3. Eens per jaar wordt een speciaal informatienummer uitgegeven, waarin o.a. worden gepubliceerd:
a. samenstelling van bestuur. taakverdeling en rooster van aftreden.
b. samenstelling van de diverse commissies en de taakomschrijving van deze commissies. Tevens een overzicht van door het bestuur aangewezen trainers,
c. taakomschrijving coaches, begeleiders en aanvoerders,
d. de door de algemene ledenvergadering vastgestelde contributieregelingen,
e. regelingen betreffende aanmelding voor het lidmaatschap en het afmelden hiervoor,
f. algemene regels m.b.t. het gebruik van de accommodaties,
g. algemene regels m.b.t. spelersbijdragen en reiskostenregeling .

Artikel 15: BESTUURSREGLEMENT ALCOHOLVERSTREKKING
De vereniging hanteert het „Bestuursreglement Alcoholverstrekking" waarin ook bepalingen inzake paracommercie opgenomen. Het bestuur zal bij overtreding van het gestelde in het „Bestuursreglement Alcohol-verstrekking" sancties opleggen aan betrokkene(n).

Artikel 16: ALGEMENE VERGADERINGEN
In aanvulling op het gestelde in de statuten geldt het volgende:
1. Stemrecht hebben alle leden welke op 1 mei van het lopende verenigingsjaar 18 jaar of ouder zijn. Jeugdleden en donateurs hebben het recht om in de algemene vergadering hun meningkenbaar te maken.

Artikel 17: ALGEMENE BEPALINGEN
1. In elk geschil betreffende de uitlegging of toepassing van de statuten, het huishoudelijk reglement en andere reglementen en/of in die gevallen waarin de statuten, het huishoudelijk reglement en andere reglementen niet voorzien, beslist het bestuur.
2. Belanghebbenden behouden het recht om van een beslissing, zoals genoemd onder lid 1.van dit artikel, in beroep te komen bij een algemene vergadering. Daartoe moeten zij binnen dertig dagen na dagtekening van de kennisgeving van genoemde beslissing, in een met redenen omkleed verzoekschrift, mededeling doen aan het bestuur.
3. De behandeling van het verzoekschrift, zoals genoemd in lid 2. van dit artikel, zal door het bestuur als punt op de agenda van de, na ontvangst van het verzoekschrift, eerstvolgende algemene vergadering worden geplaatst.
4. De beslissing op het verzoekschrift door de algemene vergadering te nemen is bindend.

Artikel 18: WIJZIGINGEN VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT
1. Voorstellen tot wijziging van het huishoudelijk reglement moeten in de vorm van een woordelijk afschrift van het voorstel tenminste vijf dagen voor de vergadering ter inzage liggen voor de leden op een daartoe geschikte plaats tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden Bovendien worden de voorgestelde wijzigingen, hetzij opgenomen in het clubblad, hetzij de leden afzonderlijk toegezonden.
2. Een besluit tot wijziging van het huishoudelijk reglement wordt in een algemene vergadering met meerderheid van stemmen genomen.

Artikel 19: SLOTBEPALINGEN
1. Aan alle leden wordt op aanvraag door de secretaris een exemplaar van de statuten en van het huishoudelijk reglement verstrekt, alsmede van alle daarin later aangebrachte wijzigingen.
2. Dit reglement treedt in werking, nadat het ter algemene vergadering is aangenomen en goedgekeurd. Van die dag af zijn alle vroeger vastgestelde bepalingen met betrekking tot de in dit reglement geregelde onderwerpen vervallen.
3. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist het bestuur.


BESTUURSREGLEMENT ALCOHOLVERSTREKKING VAN DE MIXED CRICKET CLUB „HENGELO"
Zoals aangenomen d.d. 2 maart 2002 (Verplichte invoering bestuursreglement alcoholverstrekking).

Preambule
In overweging nemende dat:
- sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement;
- in dit verband met „sportvereniging" wordt bedoeld: een sportvereniging met een kantine in eigen beheer, aangesloten bij een erkende sportbond;
- de sportkantine met een drank- en horecavergunning in de wet wordt beschouwd als een horecalocaliteit, hetgeen betekent dat er ter plaatse bedrijfsmatig of tegen betaling alcoholhoudende dranken worden verstrekt;
- een bestuursreglement regels dient te bevatten die verantwoorde verstrekking van alcoholhoudende drank in de sportkantine waarborgen;
- in een bestuursreglement tevens paracommercie bepalingen zijn opgenomen die tot doel hebben ongeoorloofde vormen van concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen;
- het volgen van de regels inzake ongeoorloofde concurrentie kunnen de Belastingdienst overtuigen van het niet-commerciële karakter van de horeca-activiteiten in een vereniging;
heeft het bestuur het volgende bestuursreglement „alcohol in sportkantines" laten bekrachtigen door de algemene vergadering
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bestuursreglement alcoholverstrekking

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen
a) Alcoholhoudende dranken:
Zwak-alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd met minder dan 15% alcohol
Sterke drank: gedistilleerd met 15% alcohol of meer.
b) Sociale Hygiëne:
Met Sociale Hygiëne wordt bedoeld dat mensen gezond met elkaar omgaan; dat ze rekening houden met elkaars waarden, normen en rollen. In de sportkantine gaat het vooral om kennis van en inzicht in de invloed van alcoholgebruik (en- misbruik) en hoe men verantwoord alcoholgebruik in de kantine kan bevorderen. Belangrijk hierbij zijn huis- en gedragsregels en sociale vaardigheden om deze regels uit te dragen en na te leven.
Verder houdt Sociale Hygiëne kennis in van de Drank- en Horecawet en verwante regelgeving en de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken, van verschillende bedrijfsformules en doelgroepen en van technische, bouwkundige en ruimtelijke voorzieningen van de inrichting.
c) Leidinggevenden:
Het bestuur heeft twee leden aangewezen als leidinggevenden. Zij zijn tenminste 21 jaar oud, in het bezit van de verklaring Sociale Hygiëne en voldoen aan de eisen van zedelijkheid en staan als zodanig vermeld op de vergunning van de vereniging. Zij kunnen de onmiddellijke leiding geven aan de uitoefening van de horeca-werkzaamheden in de sportkantine.
d) Barvrijwilliger:
Een vrijwilliger, die - op tijden dat er alcohol wordt verstrekt -, de barwerkzaamheden in de sportkantine uitvoert. Kwalificatienormen voor barvrijwilligers zijn vastgelegd in artikel 7 van dit bestuursreglement.

Artikel 2 Wettelijke bepalingen
Uit oogpunt van verantwoorde alcoholverstrekking moeten de volgende wettelijke bepalingen worden nageleefd:
- Verkoop van alcoholhoudende drank aan personen jonger dan 16 jaar is verboden.
- Verkoop van sterke drank aan personen jonger dan 18 jaar is verboden.
- Leeftijdsgrenzen en schenktijden moeten zichtbaar in de kantine worden opgehangen.
- De verstrekker van alcohol dient bij de aspirant-koper de leeftijd vast te stellen, tenzij betrokkene onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft bereikt.
- Geen alcoholhoudende drank wordt verstrekt als dit leidt tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid.
- Het is niet toegestaan alcoholhoudende drank te vertrekken aan dronken personen.
- Het is verboden personen toe te laten in de kantine die dronken zijn of onder invloed zijn van andere psychotrope stoffen.

Artikel 3 Vaststellen en wijzigen
1. Het bestuur legt dit bestuursreglement ter vaststelling voor aan de Algemene Ledenvergadering, dan wel – indien de vaststellingsbevoegdheid bij het bestuur berust – stelt het reglement zelf vast. Wijzigingen van het bestuursreglement komen op dezelfde wijze tot stand.
2. Het bestuursreglement moet worden voorgelegd aan de gemeente bij de aanvraag van een nieuwe drank- en horecavergunning. De gemeente toetst het bestuursreglement aan de Drank- en Horecawet. Het bestuursreglement treedt op hetzelfde moment in werking als de ingangsdatum van de af te geven drank- en horecavergunning.
3. Wijzigingen van het bestuursreglement worden op gelijke wijze getoetst door de gemeente.
4. Indien een bestuursreglement is vastgesteld zònder de concrete noodzaak een nieuwe drank- en horecavergunning aan te vragen, maar teneinde bepalingen inzake paracommercie vast te leggen, wordt het bestuursreglement op gelijke wijze getoetst door de gemeente met dien verstande dat de bepalingen inzake paracommercie met onmiddellijke ingang voor de vereniging van kracht zijn.

Paragraaf 2 Sociaal Hygiënische bepalingen

Artikel 4 Aanwezigheid
Op de momenten dat in de sportkantine alcoholhoudende drank wordt geschonken, is er altijd ofwel een leidinggevende aanwezig die in het bezit is van de verklaring Sociale Hygiëne ofwel een barvrijwilliger die een verplichte instructie verantwoord alcoholgebruik heeft gevolgd.

Artikel 5 Huis- en gedragsregels
1. Het is niet toegestaan zelf meegebrachte alcoholhoudende drank te gebruiken in de kantine of elders op het terrein van de vereniging.
2. Het is niet toegestaan om in de kantine gekochte alcoholhoudende drank elders (bijvoorbeeld in de kleedkamers) te nuttigen dan in de kantine of op het terras.
3. Er wordt geen alcohol geschonken aan:
- Jeugdleiders, trainers van jeugdelftallen en andere begeleiders van de jeugd tijdens de uitoefening van hun functie;
- Personen die fungeren als chauffeur bij het vervoer van spelers.
4. Het bestuur wil voorkomen dat personen met meer dan het toegestane promillage alcohol aan het verkeer deelnemen. Op basis daarvan kan de verstrekking van alcoholhoudende drank worden geweigerd.
5. Leidinggevenden en barvrijwilligers (in de zin van het bepaalde in artikel 1) drinken geen alcohol gedurende hun bardienst.
6. Prijsacties die het gebruik van alcohol stimuleren, zoals "happy hours", "meters bier" en "rondjes van de zaak" zijn in de kantine niet toegestaan.
7. Vanuit het oogpunt van na te streven alcoholmatiging wordt het gebruik van alcoholvrije drank gepromoot, onder andere door die goedkoper aan te bieden dan alcoholhoudende drank.
8. Personen die agressie of ander normafwijkend gedrag vertonen worden door de dienstdoende leidinggevende of barvrijwilliger uit de kantine verwijderd.

Artikel 6 Openingstijden en schenktijden
1. De openingstijden van de kantine zijn conform de drank- en horecavergunning:
Woensdag:  13.00 - 0.00 uur
Donderdag:  18.00 - 0.00 uur
Zaterdag:     08.30 - 0.00 uur
Zondag:       10.00 - 0.00 uur
2. Op de volgende tijdstippen wordt conform de drank- en horecavergunning alcohol geschonken:
Donderdag:  18.00 - 0.00 uur
Zaterdag:     10.00 - 0.00 uur
Zondag:       10.00 - 0.00 uur

Artikel 7 Kwalificatienormen en instructie verantwoord alcoholgebruik voor barvrijwilligers
Voor de barvrijwilligers zijn de volgende kwalificatienormen vastgesteld.
Barvrijwilligers:
- zijn tenminste 18 jaar oud;
- hebben een instructie verantwoord alcoholgebruik gevolgd;
- staan als zodanig bij de vereniging geregistreerd, en
- zijn betrokken bij de vereniging, als lid, dan wel anderszins (bijvoorbeeld als ouder of verzorger van minderjarige verenigingsleden).
Een instructie verantwoord alcoholgebruik voor barvrijwilligers wordt gegeven door een terzake deskundige en bestaat minimaal uit een voorlichting van 2 uur.

Artikel 8 Voorlichting
1. Schenktijden, leeftijdsgrenzen (artikel 2 lid1, 2 en 3), huis- en gedragsregels en paracommerciebepalingen worden goed zichtbaar in de kantine opgehangen.
2. Het bestuur schenkt aandacht aan publicitaire acties in het kader van verantwoord alcoholgebruik
3. Het bestuur onderschrijft de bestaande regelingen omtrent reclame-uitingen voor alcoholhoudende dranken.

Artikel 9 Handhaving, klachtenprocedure en sancties
1. Conform het gestelde in artikel 45 van de Drank- en Horecawet zijn het bestuur van de vereniging en de leidinggevenden belast met de algemene leiding over de sportkantine. Zij zijn derhalve beiden verantwoordelijk voor de naleving van de wet en dus van dit reglement.
2. Gegronde klachten over de toepassing van de artikelen 1 tot en met 8 van dit reglement dienen onverwijld ter kennis te worden gebracht van het bestuur van de vereniging.
3. Uit hoofde van zijn verantwoordelijkheid voor de naleving zal het bestuur bij overtreding van (één van) de regels uit dit reglement ten opzichte van betrokkene(n), zijnde de consument dan wel de verstrekker (leidinggevende of de barvrijwilliger) gebruik maken van zijn sanctiebevoegdheden op grond van de statuten en het huishoudelijk reglement. Het bestuur verifieert de klacht, hoort zonodig de klager en treft bij gegrondbevinding van de klacht binnen twee maanden maatregelen om herhaling te voorkomen. Het bestuur brengt het resultaat van de afweging ter kennis van de indiener van de klacht.
4. Eenieder kan gegronde klachten over de overtreding(en) van de Drank- en Horecawet indienen bij de gemeente of de Keuringsdienst van Waren.

Paragraaf 3 Paracommercie bepalingen

Artikel 10 Toegelaten horeca-activiteiten
1. De sportvereniging zal slechts die horeca-activiteiten uitoefenen met inachtneming van het hierna onder 2. en 3. bepaalde. De sportvereniging zal geen horeca-activiteiten uitoefenen ten behoeve van bijeenkomsten die worden gehouden wegens gebeurtenissen in de privé-sfeer van leden en bijeenkomsten voor niet-leden. Het bestuur zal hierop toezien.
2. De horeca-activiteiten worden door de sportvereniging slechts uitgeoefend ten aanzien van personen die bij de activiteiten van de sportvereniging in de ruimste zin van het woord betrokken zijn, met inachtneming van het hierna onder 3. bepaalde.
3. Het uitoefenen van horeca-activiteiten door de sportvereniging jegens niet bij de sportvereniging aangesloten personen geschiedt uitsluitend één uur vóór, tijdens en één uur ná:
- wedstrijden;
- trainingen;
- overige activiteiten van de sportvereniging binnen het kader van de doelstelling, te weten het doen beoefenen en het bevorderen van sport, alsmede het stimuleren en organiseren van activiteiten die in het kader van de sport de ontwikkeling, de vorming en de recreatie van de mens beogen.
4. Voor zover niet binnen de hiervoor genoemde doelstelling vallend, zal de kantine en/of de inventaris (met name het meubilair en het serviesgoed) niet door de sportvereniging aan derden worden verhuurd of ter beschikking worden gesteld.
5. Geen reclame mag worden gemaakt door de sportvereniging voor niet binnen de doelstelling vallende resp. andere horeca-activiteiten dan die welke zijn toegelaten als omschreven in dit artikel 10.

Artikel 11 Handhaving, klachtenprocedure en sancties
1. Conform het gestelde in artikel 45 van de Drank- en Horecawet zijn het bestuur van de vereniging en de leidinggevenden belast met de algemene leiding over de sportkantine. Zij zijn derhalve beiden verantwoordelijk voor de naleving van de wet en dus van dit reglement, inclusief de paracommercie-bepalingen.
2. Gegronde klachten over de toepassing van het gestelde in artikel 10 dienen door rechtstreeks belanghebbenden onverwijld ter kennis te worden gebracht, van het bestuur en de overkoepelende sportbond.
Tot de rechtstreeks belanghebbenden behoren in ieder geval de plaatselijke reguliere horecaondernemers. Een klacht kan dan door hen zelf, dan wel door de Koninklijke Horeca Nederland of via haar plaatselijke of regionale afdeling ingediend worden.
3. De overkoepelende sportbond verifieert de klacht, hoort zonodig de klager en treft bij gegrondbevinding van de klacht maatregelen om herhaling te voorkomen. Het brengt het resultaat van de afwegingen ter kennis van de indiener van de klacht en van de betreffende vereniging.
4. Blijft het verenigingsbestuur in het kader van het hiervoor in punt 3 gestelde in gebreke, respectievelijk is er sprake van een nieuwe klacht inzake een nieuw feit, dezelfde vereniging betreffend, dan treft de sportbond zo nodig tuchtrechtelijke maatregelen jegens de vereniging binnen twee maanden na ontvangst van de laatste klacht, en brengt het resultaat van de afwegingen ter kennis van de indiener(s) van de klacht(en) en van NOC*NSF.

Colofon
Model bestuursreglement „Alcohol in Sportkantines" Publicatienummer: NOC*NSF 521
Samenstelling en redactie: NOC*NSF Breedtesport , Sector Breedtesport, Postbus 302, 6800 AH Arnhem,
Telefoon: 026-4834739, Fax: 026-4822809, www.sport.nl